We maken heel veel beelden: met onze camera of met onze smartphone. Die laatste zijn tegenwoordig van hoogstaande kwaliteit. Je kan ze zelfs tot op een bepaalde grootte afdrukken. Ik denk altijd: beter een camera, dan geen camera. Die smartphone behoort tot de eerste categorie.

Die mooie herinneringen wil je natuurlijk zo lang mogelijk bewaren. Smartphones en harde schijven hebben helaas een vergankelijke aard. Ook ik liep in het verleden al eens tegen de lamp met een gecrashte harde schijf. En ja: ik had toen nog geen degelijk back-up systeem. Daarom bewaar ik mijn beelden op verschillende plaatsen en wijzes. Ik deel ze hier graag even met jullie.

OneDrive of Google Photos

Mijn smartphone beelden worden à la minute opgeladen in OneDrive van Microsoft. Wij hebben thuis een familie abonnement op Office 365 waarbij we 1TB per persoon hebben. Die app staat op mijn smartphone en zo heb ik met een gerust hart alle beelden staan zonder dat mijn telefoon overloopt. Ik gebruikte lang Google Photos als alternatief, daar kan je opslag bijkopen indien nodig. Let er wel op dat je de foto’s bij Google Photos in de hoogste kwaliteit oplaadt, standaard neemt die een lagere kwaliteit. Voor beide services ben je uiteraard niet beperkt tot foto’s van je smartphone. Je kan ook foto’s van je camera of bestanden opladen in OneDrive of Google Photos. Als extra download ik elke maand de foto’s naar mijn computer zodat ze ook daar (en verder, zie later in deze post) bewaard worden.

Harde schijven

Een andere of aanvullende manier om foto’s te bewaren: een harde schijf. Ik maak thuis gebruik van een desktop computer die me toelaat om er twee harde schijven in te gebruiken die in een RAID-opstelling staan. Eenvoudig uitgelegd: de ene schijf is een exacte kopie van de andere zodat bij het falen van de ene schijf ik kan terugvallen op de andere. Je hebt ook nog andere configuraties dan deze. Je leest er hier meer over. Daarnaast gebruik ik een externe harde schijf die ik buitenshuis bewaar. Hierop staat nog eens een kopie van al onze foto’s.

Cloudopslag

Aangezien mijn OneDrive opslag niet voldoende is voor de hoeveelheid beelden die ik ondertussen heb, maken we ook gebruik van een cloudopslag. Hierin heb je verschillende keuzes zoals Amazon of Crashplan. In tegenstelling tot OneDrive is een backup hiervan terughalen wat omslachtiger, maar alles wordt wel netjes bewaard en laat mij toe met een gerust hart te slapen.

Om af te sluiten, kan ik alleen maar aanraden om een combinatie van twee van de drie oplossingen te gebruiken. Denk er ook aan om naast foto’s ook belangrijke documenten op deze manier te bewaren. Heb je ze enkel op papier? Scan ze in of maak een foto en sla ze op die manier op.

Veel succes!

SHARE THIS STORY